Powrót

IN3 Architekci Projektowanie wnętrz Warszawa

 

IN3 Architekci - Projektowanie wnętrz Warszawa

 

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Przed Wami projekt aranżacji 59 metrowego mieszkania na warszawskim Żoliborzu. W zakresie naszej pracy było zaprojektowanie holu, korytarza, kuchni, salonu z jadalnią, łazienki, sypialni, garderoby oraz znalezienie miejsca na strefę gospodarczą dla domowników. Marzeniem naszych klientów było przytulne wnętrze w pastelowych odcieniach. Była to chyba najszybciej trafiona koncepcja w naszej karierze. Nasi klienci od razu ją pokochali i wprowadzili jedynie kosmetyczne zmiany względem wstępnych wizualizacji.

Pierwszym elementem przyciągającym uwagę po wejściu do mieszkania jest klasyczna ościeżnica z przeszkleniami oddzielająca hol od strefy dziennej mieszkania. Przechodzi ona w swobodny sposób w zabudowę gospodarczą w korytarzu, dzięki połączeniu tych elementów okładziną ścienną w postaci frezowanej, lakierowanej płyty mdf. Na jej tle stoi skandynawska konsola z szufladami oraz wisi złota lampa ze szklanym, mlecznym kloszem. 

Po prawej stronie holu znajduje się pojemna szafa z siedziskiem na ubrania wierzchnie i obuwie. Fronty w szafie utrzymane są w klasycznym stylu z frezowaniem w jasnych beżowych odcieniach. Zastosowaliśmy także lustra na frontach w celu powiększenia holu. Całość dopełniają złote dodatki w postaci uchwytów oraz ramek we frontach. 

Najważniejszą zmianą w układzie funkcjonalnym mieszkania było usunięcie WC. Wspólnie z inwestorami zdecydowaliśmy, że najlepszym rozwiązaniem będzie stworzenie w jego miejscu strefy gospodarczej, w której zaprojektowaliśmy wielofunkcyjną zabudowę. Znajduje się w niej miejsce na pralkę, suszarkę, rozkładaną z szafy deskę do prasowania, wysuwane kosze na brudne ubranie, miejsce na odkurzacz oraz rozkładaną suszarkę do ubrań, a także inne półki i schowki na przedmioty gospodarstwa domowego. Strefa gospodarcza wyznaczona została między innymi liniowym oświetleniem LED w suficie, które oprócz oddzielenia stref pełni także funkcję dodatkowego oświetlenia w tej strefie oraz dekoracji korytarza. Cały korytarz zaprojektowany został w jasnych barwach ze złotymi dodatkami oraz dekoracyjnymi klasycznymi drzwiami.

Wychodząc z holu, po lewej stronie znajduje się kuchnia, zaprojektowana w układzie cyrkulacyjnym. Cały układ kuchni zaprojektowany został w kształcie litery L, natomiast niestandardowym rozwiązaniem jest tutaj wyłączenie z ciągu kuchennego lodówki i stworzenie na nią osobnego trzonu, który można obejść dookoła. W zabudowie lodówki znajduje się również podświetlony barek schowany za przyciemnionym szkłem. Fronty w kuchni utrzymane są w takiej samej stylistyce jak w całym mieszkaniu. Użyliśmy tutaj kolorów takich jak beż oraz mięta w połączeniu z jasnym drewnem. Pomiędzy szafkami dolnymi a górnymi znajdują się dekoracyjne kafle w jasnych zielonych odcieniach, natomiast na podłodze podobnie jak w holu i korytarzu znajdują się jasne wielkoformatowe płytki. 

Salon podzielony został na strefę wypoczynkową oraz jadalnię. W jadalni zaprojektowaliśmy duży 6-osobowy drewniany stół z wygodnymi krzesłami w dwóch kolorach. Klientom zależało także na dużej ilości miejsca do przechowywania książek, dlatego idąc za ich potrzebami, zaprojektowaliśmy biblioteczkę pomiędzy strefą jadalni a wypoczynku, obok której stoi designerska lampa podłogowa. W strefie wypoczynku zaproponowaliśmy wygodny, rozkładany narożnik w beżowej tkaninie. Na przeciwko niego znajduje się zabudowa meblowa W takiej samej stylistyce jak w reszcie mieszkania, z użyciem koloru miętowego, beżowego oraz drewna. Jej układ został zaprojektowany w taki sposób, aby stworzyć domownikom miejsce do czytania. Po prawej stronie zabudowy znajduje się tapicerowany panel, na tle którego stoi zielony fotel z podnóżkiem i odpowiednim oświetleniem do czytania. Telewizor został powieszony na ścianie wykończonej wielkoformatową płytką imitującą marmur. Klimatu całej strefie dziennej dodaje także sztukateria na ścianach oraz złote dodatki w postaci oświetlenia i dekoracji.

Kolejnym zaprojektowanym przez nas pomieszczeniem jest łazienka. Tutaj również zastosowaliśmy jasne kolory, jednak wprowadziliśmy trochę odcieni niebieskiego. Po wejściu do łazienki ukazuje nam się granatowa zabudowa z umywalką i jasnym blatem z konglomeratu. Dzięki jej gabarytom mieszkańcy będą mieli dużo miejsca do przechowywania kosmetyków. Nad nią znajduje się kolejna zabudowa z miejscem do przechowywania, jednak tym razem z lustrzanymi frontami. Charakteru tej ścianie dodaje także złota bateria umywalkowa oraz designerska lampa z kloszem ze zdeformowanego szkła. Pomiędzy blatem a szafką górną znajduje się jasna geometryczna płytka o ciekawym wzorze i błękitnym odcieniu. Jej kontynuacja znajduje się na ścianie z prysznicem. We wnętrzu prysznica znajduje się także wnęka wypełniona metalową zabudową w złotym kolorze ze szklanymi półkami. Stelaż WC również został zabudowany lakierowanymi, frezowanymi płytami mdf. Dzięki temu uzyskaliśmy jeszcze dodatkowe miejsce do przechowywania w łazience. Charakteru i elegancji całej łazience dodaje złota armatura i dodatki. 

W sypialni dominującymi kolorami jest pudrowy róż, beż, biel oraz czerń. Po lewej stronie od wejścia znajduje się pojemna szafa na ubrania z siedziskiem oraz lustrzanymi frontami. Łóżko znajduje się na tle czarnej ściany ozdobionej sztukaterią oraz tapicerowanym zagłówkiem w kolorze pudrowego różu. Obok niego znajdują się szafki nocne wykonywane na zamówienie w takiej samej stylistyce jak reszta zabudów w sypialni tj. frezowane beżowe fronty ze złotymi dodatkami i uchwytami. Na przeciwko łóżka zaprojektowaliśmy zabudowę z toaletką oraz szufladami. Duże lustro powiększa przestrzeń oraz pozwala na wygodne korzystanie z toaletki, a dodatkowe oświetlenie sprawi, że malowanie się przy niej będzie łatwe i przyjemne.  Na podłodze podobnie jak w salonie i garderobie znajduje się piękna i wytrzymała deska warstwowa. 

Ostatnim pomieszczeniem jakie projektowaliśmy była garderoba. Tutaj musieliśmy maksymalnie wykorzystać dostępną przestrzeń. Zabudowaliśmy 3 ściany, tworząc bardzo dużo miejsca na przechowywanie ubrań. 

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

© 2018 - IN3 architekci - projektowanie wnętrz Warszawa

Współpraca: 

Warszawa
kawalerka
kuchnie z salonem
Projekt domu
projektowanie domu
projektowanie pokoju
Lublin
projektowanie mebli
projektowanie łazienek
wystrój wnętrz
architektura wnętrz
projekt wnętrza
architekci wnętrz
projekty wnetrz
wysublimowany
kuchnia z salonem
projektowanie wnętrz warszawa
projekty
aranżacji
projekty salon
salon z kuchnią
pokoj dla nastolatek