© 2018 - IN3 architekci - projektowanie wnętrz Warszawa

Współpraca: 

Warszawa
kawalerka
kuchnie z salonem
Projekt domu
projektowanie domu
projektowanie pokoju
Lublin
projektowanie mebli
projektowanie łazienek
wystrój wnętrz
architektura wnętrz
projekt wnętrza
architekci wnętrz
projekty wnetrz
wysublimowany
kuchnia z salonem
projektowanie wnętrz warszawa
projekty
aranżacji
projekty salon
salon z kuchnią
pokoj dla nastolatek

  Powrót

IN3 Architekci Projektowanie wnętrz Warszawa

 

IN3 Architekci - Projektowanie wnętrz Warszawa

 

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Przedstawiamy budynek z lat 90 o powierzchni 416 m2, w którym naszym zadaniem był projekt przeprowadzenia generalnego remontu, zaczynając od wnętrza i kończąc na elewacji i otoczeniu domu wraz z realizacją pod klucz.

Na sam początek chcielibyśmy pokazać Wam wizualizacje budynku z zewnątrz. Budynek został docieplony, a na elewacji zastosowaliśmy kontrastującą biel i czerń. Bryłę budynku dopełniają akcenty w postaci okładzin imitujących drewno w kolorze stolarki okiennej. Dach został pomalowany na kolor grafitowy, podobnie jak obróbki blacharskie, balustrady i przęsła w ogrodzeniu. Reszta ogrodzenia nawiązuje kolorystycznie do elewacji budynku. Na działce wymieniona zostanie kostka na betonowe płyty oddzielone białym żwirkiem, a także zostanie dodane nowe oświetlenie ogrodowe. 

Przechodząc do wnętrza domu na początek wyłania nam się wizytówka domu, czyli wiatrołap. Jeżeli chodzi o kolorystykę, mamy tutaj biele oraz szarości ocieplone drewnem, a także kontrastujące czarne dodatki. Na podłodze oraz części ściany zastosowaliśmy wielkoformatowe płytki imitujące kamień. Na jednej ze ścian znajduje się również lustro powiększające przestrzeń, a na przeciwko niego duża, pojemna szafa. Nie zabrakło także miejsca na designerską, tapicerowaną ławkę, która pełni funkcję siedziska do zakładania obuwia, które jest bardzo ważne w wiatrołapie.

Delikatnie zmieniliśmy pierwotny układ holu, tworząc dodatkowy korytarz do garażu i tym samym wydzielając osobny gabinet. Jeżeli chodzi o kolorystykę zastosowaliśmy tutaj głównie biel kontrastującą z czernią, a także ocieplające drewno. Na podłodze znajdują się płytki imitujące kamień w jasnym szarym kolorze. Zastosowaliśmy także drzwi z ukrytą ościeżnicą, aby podkreślić minimalistyczny charakter wnętrza.

Jeżeli chodzi o kuchnię to całkowicie zmieniliśmy jej pierwotny układ. Otworzyliśmy ja bardziej na strefę dzienną domu, poprzez powiększenie otworu i zastosowanie przeszklenia typu loft. Klientom bardzo zależało na wyspie kuchennej i na dużej ilości miejsca do przechowywania, a także dużym blacie roboczym. Myślimy, że wszystko to idealnie udało nam się wpasować w koncepcje i spełniliśmy wszystkie oczekiwania inwestorów. Kolorystycznie kuchnia nawiązuje do całości wnętrza. Zastosowaliśmy lakierowane matowe fronty w bieli i czerni, w połączeniu z ciepłym odcieniem drewna, które również znajduje się na ścianach ocieplając wnętrze. Na podłodze oraz na części ściany znajdują się te same płytki gresowe imitujące kamień co na całym parterze domu.

Salon kolorystycznie nawiązuje do reszty wnętrza. Na podłodze zastosowaliśmy wielkoformatowe płytki gresowe imitujące kamień, które wchodzą również pionowo. W zestawieniu z drewnem tworzą główną dekoracyjną ścianę z TV. Oprócz tego w salonie znajduje się kącik z biblioteczką i fotelem z podnóżkiem, który dopełnia kominek. Na przeciwko telewizora znajduje się duża kanapa z designerskim stolikiem kawowym. 

Jadalnia pozostała w swoim pierwotnym miejscu. Znajduje się w niej duży rozkładany stół z ośmioma tapicerowanymi, szarymi krzesłami. Jedna ze ścian została zaaranżowana czarną zabudową pełniącą funkcję gabloty na zastawę, szkło i alkohole. Całość dopełnia designerska lampa oraz klimatyczne podświetlenie LED.

Jeżeli chodzi o WC, w jego układzie nie zmieniliśmy za wiele, natomiast usunęliśmy pierwotne skosy i wyprostowaliśmy ściany. Użyliśmy 2 rodzajów płytek. Na podłodze jasny gres imitujący kamień, tak jak na całym parterze, natomiast na ścianach płytka z tej samej kolekcji, jednak w ciemniejszym odcieniu. Aby nadać pomieszczeniu kontrastu zaplanowaliśmy czarny sufit. Wnętrze ożywia zielona ścianka podświetlona pasmem LED, natomiast ociepla je zabudowa WC z płyty drewnopodobnej. Ceramika w niestandardowym szarym, matowym kolorze.

Dzięki delikatnym zmianom w układzie udało nam się wygospodarować osobne pomieszczenie na gabinet. Na podłodze znajduje się wykładzina dywanowa, nadając pomieszczeniu przytulności. Kolorystycznie jest podobnie jak na całym parterze - biel, czerń, szare płytki imitujące kamień oraz płyta meblowa drewnopodobna. Zaplanowaliśmy duże biurko z szufladami oraz zamknięte szafki z miejscem do przechowywania.

W domu został także odświeżony garaż. Płytki na podłodze zostaną wymienione, a ściany pomalowane. Dodatkowo wykonane zostanie nowe ocieplenie dachu.

Przechodząc na I piętro budynku ukazuje nam się hol. Zaprojektowaliśmy w nim przesunięcie ściany sypialni rodziców przez co się zmniejszył oraz zmieniliśmy lokalizację drzwi do łazienki ponieważ zmniejszyliśmy jej gabaryty. We wnętrzu na ścianie przy schodach kontynuowaliśmy okładziny ścienne z parteru w postaci płyt drewnopodobnych i zaprojektowaliśmy tutaj drzwi ukryte prowadzące do pokoju dziecka. Na ścianie z oknem balkonowym zawiesiliśmy designerski grzejnik pionowy i pomalowaliśmy ją na czarno. W całym pomieszczeniu obniżyliśmy sufit tworząc charakterystyczną czarną wnękę z oświetleniem punktowym aby nawiązać do całego domu.

Kolejnym pomieszczeniem jest pokój Emilki. Zaprojektowaliśmy go z wykorzystaniem mebli typowych, dostępnych w sklepach z uwagi na to, że dziecko dorasta i za jakiś czas na pewno trzeba będzie coś zmienić.Jak to w pokoju małej dziewczynki musial się pojawić różowy kolor, tutaj ma ścianie i krześle. Wewnątrz umieściliśmy dwupoziomowe łóżko w kształcie domku, na górnym poziomie z przeznaczeniem na sen, a na dolnym na zabawę oraz pojemną szafę, biurko i półki wiszące na książki/zabawki. Całość udekorowaliśmy portretami zwierząt w ramach oraz designerskim oświetleniem.

W pokoju Wojtka analogicznie do pokoju Emilki zaprojektowaliśmy meble typowe, dostępne w sklepach, tańsze od tych wykonywanych na zamówienie, aby w przyszłości można je było zmienić. We wnętrzu wykorzystaliśmy neutralne kolory, takie jak szarość, biel i czerń oraz podkreśliliśmy je granatowa ścianą. Na ścianie prostopadłej do okna umieściliśmy dużą i pojemną szafę oraz panele tapicerowane tworzące przytulny kącik z wygodna pufą. Pod oknem umieściliśmy biurko z szufladami, a tuż obok łóżko. Charakteru dodaje tutaj designerska ścianka ze wzorem jodełki wykonanym z listew mdf malowanych w kolor ściany.

Na I piętrze znajduje się także ogólnodostępna łazienka. Wykorzystaliśmy tutaj szare płytki oraz kontrastujące grafitowe, do tego dodaliśmy drewnopodobne płyty meblowe, które ocieplają wnętrze. Zaprojektowaliśmy dodatkowe oświetlenie LED, które tworzy ciekawą grę światłocieni. Ostatecznie zdecydowaliśmy się na użycie czarnej armatury, która dodała charakteru wnętrzu. Ciekawostką jest fakt zaprojektowania zsypu na pranie w zabudowie przy prysznicu, który prowadzi do pralni w piwnicy.

W sypialni rodziców wykonaliśmy kilka przeróbek ścian tak, że stworzyliśmy garderobę oraz przesunęliśmy ścianę wejściową do sypialni w taki sposób, że wcisnęliśmy z niej drzwi do łazienki rodziców. Wnętrze zaprojektowaliśmy wykorzystując ciepłe szarości w zestawieniu z kontrastującą czernią umieściliśmy w nim kilka elementów drewnianych w nieregularnych odstępach. Za dużym łóżkiem, we wnęce stworzonej z płyt g-k umieściliśmy charakterystyczną płytkę wielkoformatową przypominająca stal corten i dodatkowo podświetliliśmy ją ledami. Przy wejściu do pomieszczenia, na bocznej ścianie garderoby umieściliśmy duże lustro powiększające optycznie wąską przestrzeń. W garderobie zaprojektowaliśmy pojemną zabudowę na odzież i obuwie.

Rodzice będą posiadać prywatną łazienkę dostępną jedynie z ich sypialni. Prowadzą do niej designerskie, loftowe drzwi z przyciemnionego szkła. Zaprojektowaliśmy ją w miejscu starej garderoby i części łazienki. W tym celu wyburzyliśmy ściany działowe, przylegające do komina, natomiast jego pozostawiliśmy tworząc niestandardowy układ łazienki. Wchodząc do niej ukazuje nam się wanna wolnostojacą oraz szafka z 2 umywalkami i lustrami powyżej. Dalej idąc przy wannie umieściliśmy otwarty prysznic. Tuż po wejściu do pomieszczenia, po prawej stronie stworzyliśmy oddzielną strefę z miską ustępową i pisuarem, którą oddziela od prysznica przyciemnione szkło. We wnętrzu zaproponowaliśmy płytki wielkoformatowe doskonale imitujące kamień oraz materiały nawiązujące do pozostałej części domu.

Przechodzimy do piwnicy, którą inwestorzy chcieli abyśmy przeprojektowali tak aby stała się bardziej funkcjonalna. Dzięki zmianom w układzie powstały pomieszczenia takie jak: pokój kinowy, pokój zabaw dla dzieci, siłownia, pomieszczenie SPA, WC, a także pomieszczenia techniczne: spiżarnia, schowek, pom. gospodarcze, kotłownia i pralnia. Na początek hol. Zaprojektowany w czerni i bieli. Na podłodze znajdują się płytki imitujące jasny szary kamień. Nowoczesności dodają drzwi z ukrytą ościeżnicą.

Pokój kinowy został zaprojektowany z wykorzystaniem czerni na ścianach i suficie oraz wykładziny na podłodze. Ponadto na jednej ze ścian wstawiliśmy drewnopodobne panele podświetlone ledami, które tworzą ciekawy klimat we wnętrzu. Jak to w pokoju kinowym nie mogło zabraknąć wielkiego ekranu oraz wygodnych miejsc do siedzenia w postaci dużego narożnika oraz puf. Projektor zaprojektowaliśmy na suficie, a nagłośnienie ustawione tuż przy ekranie oraz za kanapą co da domownikom efekt trójwymiarowego dźwięku.

W siłowni podobnie jak w całym wnętrzu dominują tutaj biele, czernie oraz płyty laminowane imitujące drewno. Jedna ze ścian została w większej części obłożona lustrami aby podczas treningu weryfikować poprawność wykonywanych ćwiczeń oraz podziwiać efekty. Na podłodze znajdują się specjalne maty podłogowe przeznaczone do tego typu pomieszczeń.

Na wizualizacji widać także przedsionek z wejściem do strefy SPA oraz WC, w którym znajduje się jedynie miska ustępowa i umywalka. Pomieszczenie zostało jednak wzbogacone o małą szafkę w zabudowie oraz sztuczną zieleń jako dekorację. Na ścianach zostały zastosowane szare płytki imitujące kamień, a ceramik jest w czarnym matowym kolorze. 

W tym projekcie nie zabraknie również pomieszczenia SPA. Znajduje się w nim sauna, prysznic oraz leżaki, na których można odpocząć po seansie saunowym. Wizualnie przypomina WC, ponieważ zastosowane tam są te same płytki, jednak urozmaicenia dodaje ściana z dekoracyjną płytką drewnopodobną. Na jej tle zaprojektowaliśmy sztuczne bambusy doświetlone pasmami LED. 

W piwnicy znajduje się także pralnia z pojemnymi zabudowami, kryjącymi w sobie miejsce na pralkę i suszarkę, dużą ilość miejsca do przechowywania, a także zlew. W pralni znajduje się zsyp ubrań który prowadzi do łazienki na I piętrze. 

Nie zabrakło także miejsca na pokój zabaw dla dzieci, w którym znajduje ścianka wspinaczkowa, plac zabaw oraz miejsce do przechowywania. Na podłodze zastosowaliśmy wykładzinę dywanową.

Na poddaszu mieliśmy wykonać lifting wnętrza. Inwestorzy chcieli je odświeżyć, ale niezbyt w nie ingerować. Musieliśmy jednak wymienić izolację dachu co pociągnęło za sobą kilka innych prac. W strefie dziennej poddasza stworzyła się strefa kuchni, pokoju dziennego, a także miejsca do pracy dla inwestorki. Podłoga zostanie wycyklinowana ściany i elementy konstrukcyjne dachu pomalowane w czerni i bieli, a aneks kuchenny otrzyma nowe fronty i blat. Poddasze zostanie wyposażone w nowe meble i oświetlenie. 

W łazience na poddaszu zastosowaliśmy płytki w dwóch odcieniach lastryko. Usunęliśmy stare zabudowy i uprościliśmy kształt łazienki. Znajduje się w niej prysznic, WC oraz umywalka a także szafa w zabudowie. Łazienka została urozmaicona nowoczesnym oświetleniem LED. 

W ostatnim pomieszczeniu na poddaszu znajduje się gościnna sypialnia. Pomieszczenie zostało odświeżone i otrzymało nowe meble i oświetlenie. Stworzyliśmy tutaj także miejsce z designerskim różowym szezlongiem, na którym można znaleźć wyciszenie, zrelaksować się i poczytać książkę.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________