Powrót

IN3 Architekci Projektowanie wnętrz Warszawa

 

IN3 Architekci - Projektowanie wnętrz Warszawa

 

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Przedstawiamy projekt aranżacji wnętrza oraz projekt modernizacji elewacji domu z poddaszem użytkowym o powierzchni 240 mkw w Jarosławiu. Naszym zadaniem wewnątrz była zmiana układu funkcjonalnego budynku tak aby był jak najbardziej użytkowy oraz zaprojektowanie windy zamiast schodów (budynek zawiera schody zewnętrzne). Ponadto mieliśmy zaprojektować nową elewację wraz z termomodernizacją budynku, tak aby ściany spełniały najnowsze normy termoizolacyjności,  a budynek wyglądał atrakcyjnie z zewnątrz. Zarówno wnętrze jak i elewacja miały być zaprojektowane nowocześnie z użyciem eleganckich materiałów najwyższej jakości.
Wchodząc do domu ukazuje nam się wiatrołap z dużym lustrem, dekoracyjnymi lamelami wykonanymi z forniru drewnianego oraz pojemna szafa w zabudowie mieszcząca w sobie tapicerowane siedzisko podświetlone pasmem led o ciepłej barwie. Na podłodze zaproponowaliśmy piękne hiszpańskie płytki gresowe w rozmiarze 120x120 cm o teksturze kamienia w połysku.
Kolejnym pomieszczeniem oddzielonym od wiatrołapu designerskimi szklanymi drzwiami jest hol, w którym widzimy kontynuację podłogi gresowej. We wnęce holu umieściliśmy głęboką szafę w zabudowie z dekoracyjnymi lamelami fornirowanymi takimi jak w  wiatrołapie. Ponadto z holu jest wejście do niemal wszystkich pomieszczeń parteru oraz windy prowadzącej na poddasze. Wewnątrz umieściliśmy dekoracyjną konsolę wykonaną ze złotych profili z blatem z białego marmuru oraz elegancki obraz ponad nią. Wszystkie drzwi w budynku są wykonane z wysokiej jakości forniru z panelem podwyższającym, który większa nam optycznie wysokość pomieszczeń. W holu na życzenie klientów udało nam się zachować prześwit-antresolę pomiędzy piętrami.
Hol jest otwarty na salon z kuchnią i jadalnią, dzięki szerokiemu otworowi w ścianie, który powiększyliśmy. Po przejściu przez niego najpierw ukazuje nam się salon z designerską biblioteczką, fotelem do czytania oraz duża szafa w zabudowie połączona z wiszącą, złotą szafką RTV. Za wspomnianą szafką zaproponowaliśmy ścianę ekspozycyjną wyłożoną hiszpańskimi płytkami o teksturze grafitowego kamienia w połysku, a obok wysokie lustro dające głębię oraz wrażenie drugiego pomieszczenia za ścianą. Na podłodze zaprojektowaliśmy deskę warstwową pokrytą olejowoskiem układaną we wzór jodełki węgierskiej.
Przy salonie umieściliśmy otwartą kuchnię z półwyspem barowym oraz wyspą. Jej układ zaplanowaliśmy tak aby było jak najwięcej miejsca do przechowywania nie zmniejszając przy tym ilości blatów roboczych, a także zachowując ciąg kuchenny. Ostatecznie powstał intuicyjny i czytelny plan kuchni z wieloma miejscami do przyrządzania posiłków. W zabudowie dominują eleganckie forniry drewniane w kontraście do jasnych, kremowych frontów lakierowanych. Na blatach zaproponowaliśmy wytrzymały konglomerat o teksturze delikatnego szarego kamienia w połysku. Kuchnię urozmaica i oddziela optycznie od przejścia obok metalowa, ażurowa ścianka wykonana z profili kwadratowych o designerskim wzorze. Znalazło się też tutaj miejsce na szklaną witryną podświetlaną z miejscem na alkohole nieprzypadkowo w pobliżu baru.
Ostatnim pomieszczeniem strefy dziennej otwartej jest jadalnia, którą zaproponowaliśmy w wykuszu. Umieściliśmy w niej okazały okrągły stół, którego blat wykonany jest z włoskiego spieku kwarcowego o teksturze białego marmuru, natomiast jego nogi wykonane są z prostokątnych profili metalowych malowanych na czarno. Ponadto w jadalni umieściliśmy witrynę na zastawę podświetlaną pasmami led wykonaną z fornirów drewnianych i szkła. Całości charakteru dodaje dekoracyjna lampa wisząca wykonana z profili w kolorze złota oraz przyciemnianego, miedzianego szkła.
Pierwsze drzwi obok windy prowadzą do WC, zaprojektowaliśmy w nim duże lustro, które powiększa optycznie stosnkowo niewielkie pomieszczenie. Umieściliśmy w nim podstawowe wyposażenie w tym armaturę oraz akcesoria w kolorze złotym. Ponadto nad zabudową stelaża podtynkowego zaproponowaliśmy szafkę wykonaną z forniru drewnianego do przechowywania środków czystości itd. Na podłodze i ścianach umieściliśmy hiszpańskie płytki o teksturze kamienia w odcieniu szarym i kremowym.
Kolejnym pomieszczeniem jest pralnia z dodatkową funkcją kotłowni. Zaprojektowaliśmy w niej dwie szafy w zabudowie, jedną w pobliżu pralki i suszarki zawierającą kosze na pranie i  miejsce do przechowywania środków czystości oraz drugą z blatami, zlewem gospodarczym i miejscem na deskę do prasowania, odkurzacz, myjkę do podłogi itd. Ponadto w pralni znajduje się kocioł kondensacyjny oraz stacja uzdatniania wody.
W pomieszczeniu obok pralni zaprojektowaliśmy pokój nastoletniego chłopaka. Umieściliśmy w nim dwie zabudowy meblowe, jedną jako szafę z wnęką tapicerowaną podświetlaną pasmem led, w której umieściliśmy dwa fotele oraz stolik kawowy i drugą jako biurko z siedziskiem oraz szafą z biblioteczką. W pokoju jako mocny akcent występuje kolor granatowy ocieplony drewnem i urozmaicony neutralną szarością.
Ostatnim pomieszczeniem na parterze, które projektowaliśmy jest sypialnia nastoletniego chłopaka. Zaprojektowaliśmy w niej dużą szafę z lustrzanymi frontami, oraz niewielką biblioteczką, przy której ustawiliśmy wygodny fotel wypoczynkowy. Aby podzielić przestrzeń dużego pomieszczenia zaproponowaliśmy w nim zabudowę z lameli fornirowanych połączonych z zagłówkiem tapicerowanym na ścianie podświetlonym pasmami led. W przestrzeni pomiędzy lamelami, a zagłówkiem umieściliśmy wygodne łóżko tapicerowane, natomiast na ściance z lameli fornirowaną szafkę RTV i telewizor.
Na poddaszu pierwszym pomieszczeniem po wyjściu z windy jest komunikacja z otworem w podłodze otoczonym balustradą z profili stalowych ułożonych w designerski wzór. Na podłodze zaproponowaliśmy te same płytki hiszpańskie co w holu na parterze. Głównym elementem ekspozycyjnym jest tutaj ściana łazienki pokryta tynkiem dekoracyjnym poprzecinanymi złotymi, wertykalnymi pasami. Ponadto na ścianie prostopadłej umieściliśmy lustra aby uzyskać więcej światła i przestrzeni wewnątrz.
Kolejnym pomieszczeniem jest łazienka główna. Jest to duży pokój kąpielowy z wanną, prysznicem, wc, bidetem oraz dwiema umywalkami. Zaprojektowaliśmy ją z wykorzystaniem włoskich płytek gresowych w rozmiarze 120x120 cm o teksturze jasnego i ciemnego kamienia oraz włoskiej ceramiki i armatury w kolorze złotym. Postawiliśmy tutaj na ekspozycję wanny wolnostojącej ustawionej w osi wejścia. Po prawej zaprojektowaliśmy długą szafkę z umywalkami z blatem z konglomeratu i frontami z forniru drewnianego, a powyżej umieściliśmy duże lustro naklejane na ścianę podświetlone pasmami led.
Tuż obok łazienki zaprojektowaliśmy sypialnię gospodarzy z wyjściem na balkon i taras. Umieściliśmy w niej dużą szafę z toaletką dla pani domu, a także zabudowę meblową z wnęką tapicerowaną, w której umieściliśmy duże łóżko. Ponadto na przeciwko łóżka zaprojektowaliśmy ścianę ekspozycyjną z szafką RTV oraz umieszczonymi pod kątami ostrymi płytami pokrytymi fornirem drewnianym. W sypialni występuje duża ilość drewna co ociepla wnętrze.
Kolejnym pomieszczeniem jest przechodni pokój gościnny z ciemną kanapą, żółtymi fotelami, a także granatowymi meblami. Zagraliśmy tutaj nieco kontrastami ponieważ zaproponowaliśmy na części ścian modny kolor w 2020 roku - Navy Blazer, oraz ciemną tapetę z florystycznym akcentem. Całość uzupełnia duży, abstrakcyjny obraz pod którym ustawiliśmy designerską komodę z drewnianymi frontami.
W wykuszu zaprojektowaliśmy sypialnię gościnną z lewitującym łóżkiem drewnianym i designerskimi szafkami nocnymi oraz granatową komodą z szufladami i drążkiem do wieszania odzieży. Na pionowych ścianach sypialni zaproponowaliśmy ciemną tapetę ze złotym, geometrycznym wzorem, która kontrastuje z bielą skosów sufitowych. Wnętrze uzupełnia piękna lampa wisząca oraz stojące lampki nocne na złotych profilach.
Ostatnim pomieszczeniem poddasza jest gabinet pana domu, w którym zaprojektowaliśmy dwie zabudowy meblowe, jedną jako szafę z biblioteczką i witryną szklaną podświetlaną od wewnątrz oraz drugą jako zabudowę z biurkiem i półkami, szufladami na dokumenty. Wewnątrz umieściliśmy też dwa fotele elektryczne z funkcjami relaks oraz stolik kawowy. Na ścianach w kontraście do bieli wykorzystaliśmy kolejny modny kolor 2020 - Chive.

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

© 2018 - IN3 architekci - projektowanie wnętrz Warszawa

Współpraca: 

Warszawa
kawalerka
kuchnie z salonem
Projekt domu
projektowanie domu
projektowanie pokoju
Lublin
projektowanie mebli
projektowanie łazienek
wystrój wnętrz
architektura wnętrz
projekt wnętrza
architekci wnętrz
projekty wnetrz
wysublimowany
kuchnia z salonem
projektowanie wnętrz warszawa
projekty
aranżacji
projekty salon
salon z kuchnią
pokoj dla nastolatek